DUITSLAND TIP 2: EIFEL

De Eifel behoort onder Nederlandse toeristen tot de meest geliefde vakantiegebieden in Duitsland. Jaarlijks gaan er grote aantallen Nederlanders (en Belgen) genieten van de prachtige landschappen, de pittoreske dorpjes en het heerlijke leven in de Eifel. Want wat wijnkenners bijvoorbeeld heel goed weten, is dat er binnen deze streek verschillende goede wijngebieden voorkomen. Sterker nog, binnen de Eifel worden er verschillende prijswinnende wijnen geproduceerd. Vaak betreft het witte halfzoete tot zoete wijnen, maar ook op het gebied van rode wijnen kun je hier prima terecht. Zo wordt de pinot noir uit de Ahr wijnregio hooggewaardeerd.

Denk niet dat je een wijnliefhebber moet zijn om van de Eifel te houden. Nee, de wijnbouw is een mooie bijzaak. De belangrijkste redenen om een vakantie naar de Eifel te boeken is de combinatie van natuur, mooie plaatsjes en het gevoel dat je echt met een andere cultuur te maken hebt, hoewel je redelijk dicht bij Nederland bent. Want wie vanuit bijvoorbeeld Utrecht naar het in het noorden van de Eifel gelegen Monschau wil rijden, die hoeft daar nog geen 250 kilometer voor te rijden. Wie wat zuidelijker woont, bijvoorbeeld in Eindhoven, die is minder dan 150 autokilometers van het noorden van de Eifel verwijderd. Je hoeft dan niet eens te overnachten, maar kunt er gewoon een ‘dagje Eifel’ van maken. De meeste Nederlandse toeristen kiezen ervoor om wel tenminste één overnachting in te plannen. Gemiddeld overnacht men drie tot vier nachten in de Eifel.

Eifel

Ligging en landschappen

De Eifel ligt niet alleen in Duitsland. Een klein westelijk deel van de Eifel ligt in België. In het Duitstalige deel van België, om precies te zijn. De Eifel is onderdeel van een groot plateau: het Rijnlands leisteenplateau. Het westelijke deel van dit laaggebergte kennen we als de Ardennen. Ten oosten van de Rijn ligt een oostvleugel, waar onder andere het Sauerland ligt. Binnen Duitsland bestaat de Eifel uit het gebied dat aan de noordkant begrensd wordt door de lijn van Aken tot Bonn, in het oosten de rivier de Rijn en in het zuidoosten loopt de grens langs de Moezel. Aan de westkant vormen de landsgrenzen met België en Luxemburg de begrenzing van het Duitse deel van de Eifel.

Veel delen van de Eifel liggen op hoogtes die tussen de 400 en 600 boven zeeniveau. De hoogstgelegen plek is de Hohe Acht, die een hoogte kent van 747 meter. Dit is vanwege de fraaie vergezichten en geliefde plek om te gaan wandelen. Vanaf de rond 1909 gebouwde Kaiser-Wilhelm-toren kun je ook genieten van een weids uitzicht.

Het landschap van de Eifel is vooral glooiend, met soms wat scherpere dalen of toppen. De landschappen variëren van bosgebieden tot weilanden, met daartussen heide- en veengebieden. De Eifel is vrij waterrijk. Verschillende rivieren stromen door de Eifel. Sommigen ontspringen hier, zoals de Ahr. Binnen de Eifel vind je verder verschillende kratermeren en stuwmeren. Daardoor heeft deze regio een aantrekkingskracht op mensen die aan verschillende disciplines van watersport doen.

Eifel landschap

Riviercruises

Het fenomeen riviercruises is een vrij populaire manier om een deel van Duitsland te ontdekken. Met veelal grote rondvaartboten vaart men over de Duitse rivieren door het fraaie landschap. De aanlegplaatsen zijn vooral mooie oude steden en dorpen. Omdat zowel de Moezel als de Rijn door de Eifel stromen, is dit een zeer geschikt gebied om een riviercruisevakantie te vieren. Met name in Cochem zie je veel van deze recreatieve vaartuigen liggen. Andere geliefde stopplekken zijn Andernach aan de oostkant van de Eifel en Trier aan de zuidkant van de Eifel. Het is vooral het landschap wat het zo populair maakt om hier een riviercruise te maken. De bochtige waterwegen door heuvelachtige omgevingen zorgen voor een prachtige reis.

riviercruises op de Moezel

Fraaie plaatsen

Binnen de Eifel vind je tal van fraaie dorpen en steden. Zo mag je Monschau echt wel tot de mooiste dorpen van Duitsland rekenen en is Trier, dat nog net tot de Eifel-regio mag beschouwen, een absoluut pareltje om te ontdekken. Deze stad is ooit door de Romeinen gesticht. Het is zelfs de oudste stad van Duitsland. Meerdere plekken in Trier herinneren je aan de tijd dat de Romeinen hier leefden. De meest bekende bezienswaardigheid is de Porta Nigra. Roetafzetting op het zandsteen heeft deze markante stadspoort zijn naam uiteindelijk bezorgd. Andere overblijfselen uit het Romeinse tijdperk zijn de Römerbrücke, de Kaiserthermen en het amfitheater. Dankzij mooie pleinen, fijne terrasjes, historische panden en uitstekende winkelmogelijkheden is Trier een stedentripbestemming die voor iedereen wel wat te bieden heeft.

De meeste plaatsen in de Eifel zijn dorpen of kleinere stadjes. Hier zitten redelijk wat plaatsjes tussen die in de middeleeuwen ontstaan zijn. Vaak is een burcht (of soms zelfs twee) het begin geweest van het ontstaan van zo’n plaats. Denk hierbij onder andere aan Kronenburg, dat zich overduidelijk rondom een eerder gebouwde stenen burcht heeft ontwikkeld. Sommige burchten zijn getransformeerd tot ruïnes, terwijl een aantal nog redelijk tot goed de tand des tijds hebben doorstaan. Een overeenkomst die veel mooie historische dorpen in de Eifel hebben is dat je relatief veel vakwerkhuizen aan zult treffen. Dit zijn stenen huizen, waarbij de muren door middel van balken verstevigd zijn. Door het veelal witte stucwerk tussen de bruine of gekleurde balken ontstaat er een typische architectonische uitstraling die je in een groot deel van Centraal-Europa terug kunt vinden. Mooie dorpen met een middeleeuwse oorsprong vol vakwerkhuizen zijn naast Monschau onder andere Monreal, Blankenberg en Bad-Münstereifel.

plaatsen in de Eifel

Zien en doen in de Eifel

Naast de mooie plaatsjes en fraaie landschappen, heeft de Eifel veel meer te bieden. Zo is het hele gebied een heerlijke vakantiebestemming voor wie actief bezig wil zijn. De meren en rivieren bieden volop mogelijkheden om aan allerlei vormen van watersport te doen. Denk aan zwemmen, surfen, roeien en andere activiteiten in of op het water. Zoetwatervissers kunnen op menig plek hun hengel uitgooien in de hoop een goede vangst te hebben. Buiten het water zijn het vooral wandelaars en fietsers die zich uit kunnen leven in de Eifel. Er zijn vele wandelroutes te vinden die samen goed zijn voor vele duizenden kilometers aan wandelplezier op verschillende niveaus. Voor fietsers is de Eifel altijd uitdagend. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat fietsen door dit gebied vrij pittig is. Ideale omstandigheden dus voor wie het vlakke Nederlandse landschap te gemakkelijk is.

Op het gebied van andere bezienswaardigheden zijn het met name de verschillende burchten die de moeite waard zijn, zoals de Burcht van Satzvey en  de burcht Reichsburg die boven het geliefde plaatsje Cochem uittorent. Een bezienswaardigheid van een geheel ander kaliber is de Nürburgring. Op het circuit van het dorpje Nürburg vinden allerlei soorten races plaats. Het leukste is misschien wel om zelf over het circuit te rijden met de eigen auto. Het gebied rond het circuit is een prima plek voor carspotting. Denk hierbij een soms zeer exclusieve sportauto’s, maar ook aan prototypes van autofabrikanten die hier hun testritten maken.

Wie bewijs wil zien dat de Eifel een vulkanische oorsprong heeft, die kan naar het dorpje Wallenborn rijden. Daar is een koudwatergeiser te zien, die de naam Wallende Born heeft gekregen. Ongeveer iedere 35 minuten spuit deze geiser water omhoog dat een temperatuur heeft van ongeveer 9 graden Celsius. Een ander waterverschijnsel dat goed bezocht wordt in de Eifel is de Dreimühlen waterval. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 1500 meter wandelen naar deze grootste waterval uit het gebied.

Zien en doen in de Eifel